Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

De ontbrekende tand of kies

Als een tand of kies verloren gaat zijn er een aantal oplossingen. De keuze hiervan is mede afhankelijk van de plaats en functie van de verloren tand.

  • De meest eenvoudige oplossing is niet doen. Functioneel is bij de eerste paar kiezen meestal geen probleem, maar als het tanden betreft vaak esthetisch niet acceptabel.
  • Een los kunstharsplaatje is relatief een goedkope oplossing. Deze is snel te maken en is esthetisch vaak fraai te noemen. Functioneel heeft dit weinig tot geen waarde. Meestal wordt dit gemaakt ter overbrugging van een periode totdat de definitieve oplossing gemaakt kan worden. Of als noodvoorziening om uiteindelijk uit te breiden tot volledige gebitsprothese. Daarnaast is er een groep mensen die met deze eenvoudige voorziening jarenlang tot tevredenheid kan functioneren.
  • Een metalen frame is een uitneembare voorziening die met metalen haakjes zichzelf klemt aan de rest van het gebit. De functie is redelijk vaak ook nog als meer dan de helft van de tanden weg is. Esthetisch moet er natuurlijk wel wat ingeleverd worden. Net als een kunstharsplaatje kan een frame relatief eenvoudig worden uitgebreid als er nog een tand of kies verloren gaat.
  • Een etsbrug is een eigen of kunsttand die met vleugeltjes wordt vastgelijmd aan de buurtanden. Deze fraaie voorziening is relatief goedkoop en eenvoudig te maken. Maar de kwetsbaarheid van deze constructie maakt dat deze voorziening moet worden gezien als een semipermanente oplossing. In de volgende gevallen is het resultaat vaak teleurstellend: bij zwaardere belasting als tandenknarsen, nagels bijten, vervangen van grote kiezen en bij het overbruggen van meer dan één element of bij een parodontaal verzwakt gebit.
  • Een conventionele brug (aan elkaar gesoldeerde kronen) is een goede en sterke voorziening. Het ziet eruit als eigen tanden of kiezen en functioneert als zodanig. De brug zit vastgelijmd en hoeft er dus nooit uitgehaald te worden en kan gewoon mee gepoetst worden met de rest van het gebit. Een brug kan twee tot veertien tanden en kiezen in één constructie omvatten. Om deze constructie te maken moeten de pijlerelementen fors worden beslepen. Bij gave tanden is dit natuurlijk erg jammer, bij zwaar gevulde of gekroonde kiezen juist een voordeel. Deze fraaie constructie heeft een te verwachte levensduur van twaalf to twintig jaar. In de moderne versies wordt geen metaal meer gebruikt waardoor het esthetisch resultaat zeer fraai is. Voor de kosten moet u rekenen op € 500,-- per kroon of brugdeel.
  • Een implantaat is tandheelkundig technisch gezien de fraaiste oplossing. Op de plaats van het ontbrekende gebitselement wordt een implantaat op de kaak geschroefd waarboven op een kroon of brug geplaatst wordt. Hiermee wordt in essentie vervangen wat verloren is gegaan. De kosten zijn navenant hoog: €2200,-- per stuk.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024