Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

Röntgenfoto's


Omdat de tandarts helaas niet is begenadigd met radarogen zijn er delen van het gebit die alleen spiegel en sonde niet voldoende te beoordelen zijn. Hiervoor zijn röntgenfoto’s ontwikkeld.
Röntgenfoto’s geven een plat beeld van een drie dimensionale situatie en hebben daarom wat beperkingen. Toch zijn ze om de volgende redenen van diagnostisch onschatbare waarden. Ze geven de mogelijkheid om als het ware door tanden en kiezen heen te kijken; om zenuwontstekingen en kleine gaatjes op moeilijk toegankelijke plaatsen zichtbaar te maken. Er kan onder oude vullingen door worden gekeken naar lekkages. Foto’s geven de mogelijkheid om kaak- of wortelontstekingen te laten zien en na valpartijen is het mogelijk dieper liggende schade uit te sluiten dan wel op te sporen.

Omdat röntgenstraling in potentie schadelijk is worden er een aantal voorzorgsmaatregelen genomen: iedereen die er niets te zoeken heeft verlaat de ruimte; als het enigszins mogelijk is wordt er een loodschild onder de kin gehouden en wordt het aantal röntgenfoto’s beperkt voor zover dit mogelijk is. Met name tijdens de zwangerschap zal geprobeerd worden de straling zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast hebben de technische ontwikkelingen de afgelopen jaren niet stilgestaan: de ronde röntgenbuis opening is net als de foto’s rechthoekig geworden, en levert een stralenreductie van dertig procent. En is er overgestapt op een digitaal systeem, dit levert een reductie van negentig procent. Dit laatste systeem heeft een behoorlijke investering gevraagd, maar biedt de volgende belangrijke voordelen: stralenreductie, het digitaal bewerken van foto’s levert diagnostische voordelen op, ruimtewinst bij bewaring van foto’s, minder chemicaliën in de praktijk en het onbeperkt kunnen copiëren en verzenden.

In de toekomst is de verwachting dat met een single cone scan techniek er driedimensionale beelden kunnen worden vervaardigd. Voordelen hierbij spreken voor zich. Dit systeem staat echter nog in de kinderschoenen en is voor een gewone praktijk nog niet nauwkeurig genoeg en onbetaalbaar.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024