Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

Vullings

Er kan op diverse manieren schade aan het gebit ontstaan: Cariës (gaatjes), trauma (valpartijen), slijtage als gevolg van tandenknarsen, schrobben met de tandenborstel, gebruik van drugs of erosie als gevolg van koolzuurhoudende frisdranken of maagzuur. Het verloren gegane materiaal kan worden aangevuld met vullingen. Meestal wordt er gekozen voor composiet. Dit witte materiaal op basis van PMMA is goed te verwerken, slijtvast als eigen tanden, mooi op hoogglans te polijsten en in diverse kleuren verkrijgbaar. Hierdoor zijn de reparaties vaak vrijwel onzichtbaar uit te voeren. Om een goede hechting aan glazuur en tandbeen te krijgen wordt gebruik gemaakt van een ingenieus bondingsysteem. De temperatuurgevoeligheid die optreedt na het leggen van een nieuwe restauratie is tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Dit kan soms wel enkele weken duren.
Het grootste nadeel van composietvullingen is de vochtgevoeligheid. Waardoor het vastlijmen een lastig en tijdrovende klusje is. Het resultaat is echter een reparatie die weer jaren meekan.


                    
                    Amalgaam vulling
Amalgaam is een geweldig vulmateriaal. Het is meer dan honderd jaar met succes gebruikt voor het repareren van tanden en kiezen. Het geeft weinig verrassingen, is niet kritisch en heeft helemaal de verkeerde kleur. Dit laatste is de reden waarom het indicatiegebied voor dit vulmateriaal erg klein geworden is. Toch wordt het incidenteel nog gebruikt.
Allergische reactie op dit materiaal of een van de componenten is in de literatuur enkele malen beschreven. Meestal treedt dan een lokale roodheid op, of een irritatie van het slijmvlies. Overgevoeligheid voor
kwik wat een van de componenten is, wordt in de alternatieve geneeskunde nogal eens aangevoerd als argument om alle oude vullingen te laten verwijderen. Alvorens hier toe over te gaan is het verstandig dit te laten meten door een erkende electro-accupunturist en een positief effect te zien bij een homeopatische ontgiftigingskuur. Omdat er vaak sprake is van veel en grote restauraties is het niet altijd haalbaar om alle vullingen te vervangen door composiet. Een deel van de kiezen zal dan een inlay of kroon moeten krijgen. Als gevolg hiervan gaat er meer tandweefsel verloren en lopen de kosten flink op. Alvorens aan deze klus kan worden begonnen stel ik het op prijs een advies te krijgen over de keuze van het te gebruiken nieuwe vulmateriaal. Met name omdat de reguliere geneeskunde bij nieuw vulmaterialen vier tot twintig keer zoveel allergische reacties vindt. Houdt u er rekening mee dat een eventueel positief effect van deze behandeling een tijdelijk placebo effect zou kunnen zijn.

 

Glasionomeer is een al wat langer bestaand vulmateriaal wat de laatste tijd verbeterd is. Dit materiaal lijkt van alle bekende vulmiddelen het meest op het eigen tandbeen. De goede eigenschappen zijn dat het erg plakt aan tanden en kiezen en weinig vochtgevoelig is. Maar de beperkte slijtvastheid maakt dat het indicatiegebied beperkt is tot het melkgebit, stompopbouwen ten behoeven van kronen, vullingen in niet-belaste vlakken en als langdurig tijdelijke voorziening.                            
                       witte of glasionomeer  vulling
Daarnaast is de melkwitte kleur esthetisch niet zo fraai, maar veel beter dan het grijze amalgaam.

Incidenteel wordt er gebruik gemaakt van andere vulmiddelen. Meestal betreft het hier ouderwetse of nieuw en nog in ontwikkeling zijnde materialen, waarvoor een speciale indicatie is.


Nabezwaren na het leggen van een nieuwe restauratie: vulling of kroon.

Nadat een kies gerepareerd is komen regelmatig enige nabezwaren voor.
Een oude restauratie is verwijderd en er is tandweefsel aangeraakt met een boortje. De flinterdunne zenuwuitlopers registreren dit al tijdens het boren. Ook daarna hebben deze zenuwuiteinden een paar dagen nodig om weer tot rust te komen. Ook de ets-gel en de lijm die we gebruiken geven een prikkeling. Het vulmateriaal zelf en met name het witte composiet geeft ook nog prikkeling: temperatuur verhoging bij uitharden en spanning ten gevolge van krimp tijdens uitharden.
Na enkele dagen is dit meestal weer verdwenen. Al is het niet ongebruikelijk dat gevoeligheid bij bijten of koude nog enkele weken kan aanhouden.
Als de kies of tand spontaan pijnklachten geeft na het vullen, dan is er meer aan de hand en moet u terugkomen voor verder onderzoek en behandeling.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024