Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

Het Kindergebit

Het Kindergebit is in aanleg al aanwezig bij de geboorte. Rond de leeftijd van 6 maanden komen de eerste tanden door in de mond. Meestal eerst een paar tandjes onder. Maar er is een ruime spreiding in doorbraak leeftijd en doorbraak volgorde.

Dit is hét moment om met poetsen te starten. Kinderen eten en drinken meerdere malen per dag. Melk, pap en fruithapjes. Hiermee begint ook de schade in het gebit. Juist de pas doorgekomen tanden zijn erg gevoelig voor schadelijke invloeden en moeten daartegen beschermd worden.
Dagelijks poetsen is hiervoor de beste en eenvoudige manier. Niet alle kinderen zullen dit prettig vinden, maar het lukt meestal wel met een trucje, grapje, in bad of onder de douche om dit op een leuke manier te brengen. Daarnaast raken kinderen snel gewend aan patronen en zullen die zelfs herhaald willen zien.

Half jaarlijkste controle's
Het melkgebit is kwetsbaar voor schades, daarom zijn halfjaarlijkse controles noodzakelijk. Eventuele gaatjes kunnen vroegtijdig opgespoord worden en gerepareerd. Zo kunnen pijnklachten of voortijdig verlies van melkkiezen voorkomen worden.
Graag zie ik kinderen vanaf 2,5 jaar in de praktijk om te wennen. Veel kinderen vinden het helemaal geen probleem om even hun tanden te laten zien, zeker niet als er een grote broer of zus als voorbeeldfunctie is. Vanaf 4 jaar is het geen vrijblijvend spelletje meer. Kinderen zijn dan oud genoeg om naar school te gaan en te begrijpen dat sommige dingen gewoon zijn. Maar meestal lukt het wel om kids voor die tijd te vangen.

Flouride tabletjes
Ondanks het goede niveau van mondgezondheid en de lage cariësactiviteit in onze praktijk ben ik een warm voorstanden van fluoride tabletjes. Dagelijkse lage dosis extra fluoride heeft in onze generatie het cariës probleem goeddeels opgelost en dat wil ik graag zo houden.

Wisselgebit
Rond zes jaar begint het wisselen. Eerst de tanden en dan komen de eerste blijvende kiezen door. Omdat deze zo’n 80 jaar mee zullen gaan, wordt het kauwvlak dichtgeseald om juist in deze kwetsbare plaatsen gaatjes te voorkomen.
 

Aan het eind van de basisschool is de wisseling voltooid en komen de hoektanden door. Dit is het moment om een eventuele beugelbehandeling te bespreken en in gang te zetten. Dit is door de pubertijd groeispurt het optimale moment om de stand van de tanden van de tanden te corrigeren. Meer hierover bij Orthodontie.
Juist bij tieners neemt het gebruik van frisdrank een belangrijke plaats in op het gebied van gebitsaantasting. Let bij de kinderen op de keuze van tussendoortjes en met name het aantal. Kijk ook eens bij Tante Rosie en Gebitsverzorging.

Speengebruik bij jonge kinderen
Het gebruiken van een speen of duim dient rond het derde jaar afgewend worden. Een eventuele 'dwangstand' van de tanden als gevolg van duimen of spenen herstelt in het algemeen redelijk vlot. rond deze leeftijd. Wanneer het duimen of spenen wordt volgehouden is het moment van wisselen wel een absolute deadline.Gevolgen van speengebruik in peutergebit.

Ontwikkeling van een 'open beet'.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024