Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

Kroon- en brugwerk

De kroon is in principe de meest uitgebreide en geavanceerde restauratie van een zwaar aangetast gebitselement. Door het principe van het omvatten van het restant kies, vulmaterialen en eventuele wortelkanaalstift ontstaat een erg sterke constructie. Door het gebruik van porselein aan de buiten kant van de kroon is de restauratie nauwelijks van eigen tanden en kiezen te onderscheiden.

De behandeling:
Het gebitselement waar een kroon op zal worden gemaakt wordt eerst verdoofd. Niet alleen omdat de behandeling pijnlijk is voor de kies. Maar ook omdat de omliggende weefsels erg gevoelig zijn en het werken een grote aandacht en nauwkeurigheid van de tandarts vraagt.
De volgende stap is het verwijderen van al de oude vulmaterialen uit de kies. Dit om eventuele verstopte cariës te verwijderen en een zo sterk mogelijke basis te maken voor het werkstuk. Vervolgens wordt de kies weer opgebouwd met een modern vulmiddel. Daarna wordt de vorm aangepast voor het maken van een kroon.
Daar is een lange lijst van criteria waaraan een preparatie moet voldoen. Om een esthetisch en functioneel resultaat te krijgen. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn om onderstructuur en porselein te bakken. En de begrenzing of outline moet glad en binnen de esthetische zone verlopen.aanpassen vorm

Daarna worden er digitale afdrukken gemaakt. Bijvoorkeur van de hele kaak maar ook van de tegenoverliggende tanden en kiezen om een goed kauwpatroon te realiseren. Deze afdruk is het meest kritische onderdeel van de behandeling omdat op basis hiervan het uiteindleijke werkstuk gemaakt gaat worden.
Vervolgens wordt een noodkroon geplaatst om de gevoelige kies te beschermen in de periode dat de kroon gemaakt wordt (twee weken). En te voorkomen dat de buurelementen zullen op schuiven en de kroon uiteindelijk niet goed zal passen.
De afdruk of digitale variant gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Deze wordt gedupliceerd en er wordt een perfect passende basiskap gemaakt. In de moderne versie wordt deze volledig digitaal gestuurd uit een blok zirkonium gefreesd. Op deze kap wordt door specialisten met de hand als individueel werkstuk porselein gebakken. Vijf tot zeven lagen porselein is heel gewoon. Hierdoor is de kroon nauwelijks meer te onderscheiden is van de naastliggende tanden en kiezen. Soms is het noodzakelijk dat u bij het laboratorium langs gaat zodat de tandtechnieker life kan zien hoe het bij u in de mond eruit ziet om tot een esthetisch goede kleur- en vormbepaling te komen.

Als de kroon klaar is, wordt die gepast en pas als het werkstuk voldoet aan vorm, functie en esthetiek wordt hij definitief vastgelijmd aan de kies.
De gemiddelde levensduur van zo’n werkstuk is acht tot twaalf jaar.

Brug:
Een brug is gebaseerd op het zelfde principe als de kroon. Als er een tand of kies mist, kan hiervoor een kroon gemaakt worden die vast zit aan naastliggende kronen. En op deze manier functioneel en mooi het gat in de rij tanden te overbruggen.
                                 

 brug op twee pijlers                                       vrij eindigende brug                                          etsbrugverzameling kronen en bruggen

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024