tandartspraktijk hofstede
"Huisje Kieskeurig"

burgemeester letteweg 4
3233 ag  oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
administratie@tandartspraktijkhofstede.nl

Huisje "Kieskeurig" , een stukje geschiedenis....

Huisje "Kieskeurig" is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd als boerenbedoening of tuinderswoning.
Rond 1880 is de familie Sturm in dit huisje komen wonen en heeft hier de rest van hun leven gewoond. Oostvoorne bestond toen uit niet veel meer dan een kern rond de kerk met enkele boerderijen. Het straatje van de praktijk heette toen nog Voorweg en liep vanaf de kerk richting Rockanje.



Rond 1900 is het dak veranderd in de huidige gebroken kap. Hierdoor is de bovenverdieping veel groter geworden, wat voor het uitbreidende gezin noodzakelijk was. Nog steeds is in de gevel de overgang te zien tussen de oorspronkelijke bouw en de huidige kap.

Van de kinderen van de familie Sturm heeft dhr Gerard het ver geschopt als hoge beroepsmilitair. Maar het meest bekend is in Oostvoorne natuurlijk de dochter C, als de oude mevrouw Meesters heeft zij tot 1983 in het huisje gewoond.
 

           
In de jaren 30 van de 20e eeuw is in Oostvoorne de CNS (tegenwoordig: CNS de Nieuwe Weg) gevestigd. Om de onderwijzeressen te huisvesten werd een deel van de woning gebruikt. Het huisje had toen een bovenverdieping met diverse kamertjes, een woonkamer met bedsteden en een keukentje.
Waar nu één van de behandelkamers is, was toen de woon/slaapkamer met kookgelegenheid voor de juffen. Later is deze ruimte als vakantiewoning verhuurd.


Tussen 1983 en 1994 hebben verschillende families hier gewoond. Daarna is de tandarts er in getrokken en heeft het restant van de tuin volgebouwd met praktijk.  Hiervoor werkte tandarts Hofstede in de praktijk van zijn voorganger tandarts Schalij. Zie onderstaande foto's.


tandarts Hofstede in de stoel 1992


tandarts Hofstede met assistente Anneke 1992

                  
Na 2000 is het woonhuisje langzaamaan steeds verder bij de praktijk getrokken. In 2007 is de hele inhoud op de schop genomen. Alle muren en de vloer zijn vervangen. Hier en daar was dat ernstig noodzakelijk. Daarna is alle ruimte opnieuw ingericht als praktijkruimte en de bovenverdieping als voorraadmagazijn, administratie en koffiekamer.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2018